Škotija

Škotija – lietuvių dar neatrasta egzotika

Škotija – Jungtinės Karalystės dalis, kurią mūsų šalies turistai pasirenka ne taip ir dažnai. Vis dėlto, išbandyti šią kelionės kryptį tikrai verta: Škotija garsėja nuostabaus grožio gamta bei žadą atimančiomis pilimis, kurias esame regėję tik filmuose. Kvapą gniaužia ne tik skaidrūs ežerai ir iškilūs kalnai, bet taip pat ir amžių istorijas pasakojantys statiniai, kurių Škotijoje tikrai gausu. Turistus vilioja ir gana neįprasta Škotijos virtuvė, kviečianti išbandyti dar neatrastus skonius: egzotikos šioje gana netolimoje šalyje tikrai nestinga!

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Škotijoje vyrauja jūrinis klimatas: didžiąją laiko dalį orai yra lietingi ir vėjuoti. Keičiantis sezonui oro temperatūrų skirtumai nėra labai ženklūs: vasaros vėsios, o žiemos nėra labai šaltos. Žiemą žvarbiausia rytinėje šalies dalyje, vakarinėje pakrantėje šaltis yra kiek švelnesnis. Dėl nuo Atlanto vandenyno atslenkančių ciklonų oras Škotijoje nėra pastovus – jis gali pasikeisti net kelis kartus per dieną. Šioje šalyje lietus pliaupia ištisus metus, tačiau mažiausiai kritulių sulaukiama pavasarį. Vykti į Škotiją palankiausia vasarą – šiuo sezonu oro temperatūra yra aukštesnė, ilgiau galima pasidžiaugti šviesiuoju paros metu bei pasigrožėti žydinčiomis gėlėmis.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

3,4

3,5

4,8

6,8

9,5

12

13,9

13,7

11,6

8,7

5,7

3,6

Vandens temperatūra

6

6

5

6

8

11

12

12

11

10

8

7

ĮDOMŪS FAKTAI APIE ŠKOTIJĄ

  • Telefono išradėjas A. G. Belas gimė Škotijoje;
  • Škotija turi 14 universitetų. Kai kurie jų yra vieni seniausių pasaulyje;
  • Dabartinė Škotijos teritorija buvo apgyvendinta dar prieš tūkstančius metų, todėl šalies istorija yra labai turtinga;
  • Škotija turi apie 790 salų, 130 jų yra apgyvendintos;
  • Škotijoje suskaičiuojama apie 600 pilių ir jų griuvėsių;
  • Lietpaltis buvo sukurtas būtent Škotijoje. Nieko keisto – juk čia lietus pliaupia ištisus metus.

KAIP PAŽINTI ŠKOTIJĄ?

Škotijos teritorijoje yra 5 tarptautiniai ir keli vietinio susisiekimo oro uostai, iš kurių galima keliauti po Škotiją ar pasiekti kitas šalis. Viešint Škotijoje sunku atsispirti pagundai aplankyti šiai šaliai priklausančias salas, todėl didelio susidomėjimo sulaukia ir vandens transportas. Škotijoje veikia nemažai keltų kompanijų, todėl nuvykti į jus dominančias salas tikrai nebus pernelyg keblu. Taip pat šioje šalyje yra puikiai išvystytas viešojo transporto tinklas: paskaičiuota, kad net 95 procentai Škotijos gyventojų autobusų stoteles pasiekia greičiau nei per 5 minutes. Jei norėsite keliauti traukiniu, Škotijoje tai nebus sunkiai įgyvendinama – šalyje yra nutiesta beveik 3000 km ilgio geležinkelių, iš kurių 700 km yra elektrifikuoti.

ŠKOTIJOS VIRTUVĖ

Škotai gali didžiuotis itin giliomis maisto gaminimo tradicijomis – jos ėmė formuotis jau tada, kai pradėta ruošti maistą ant atviros ugnies. Daugelis senovinių patiekalų yra gaminami iki šių dienų: populiaru ruošti vištieną su žirneliais, jautieną aluje, gaminami įvairūs guliašai. Škotijos virtuvė garsėja puikiais patiekalais iš avienos subproduktų, įvairiais įdarais bei saldžiais pudingais. Vienas populiariausių Škotijos delikatesų – Haggis, kuris gaminamas iš žarnigalių ir kruopų (patiekalas kepamas avies skrandyje).

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • Bannocks – avižiniai paplotėliai;
  • Cock-a-leekie soup – vištienos ir porų sriuba;
  • Cullen skink – žuvienė;
  • Suet – saldus desertas, gaminamas iš gyvulinių riebalų ir cukraus;
  • Haggis – tradicinis škotų patiekalas, gaminamas iš veršienos arba avienos subproduktų;
  • Colcannon – tradicinis trintų bulvių patiekalas.

Škotijos alkoholiniai gėrimai:

  • Škotiškas viskis;
  • Škotiškas alus.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: anglų, škotų, gėlų.

Valiuta: svaras.

Kelionės dokumentai: Lietuvos Respublikos piliečiams viza nėra reikalinga – pakanka turėti galiojantį tapatybės dokumentą (pasą arba asmens tapatybės kortelę).

Religija: krikščionybė, tačiau beveik pusė Škotijos gyventojų nėra tikintys.

Arbatpinigiai: jei arbatpinigiai nėra įtraukti į sąskaitą, įprasta palikti 10 procentų sąskaitos vertės.

Sveikata: rekomenduojama negerti vandens iš čiaupo.

Saugumas: rekomenduojama su savimi visada turėti asmens tapatybės dokumentą, saugoti asmeninius daiktus nuo kišenvagių.

Etiketas: lengviausias būdas supykdyti škotą – pavadinant jį anglu, todėl venkite šios klaidos.

Lauktuvės: tradiciniai škotų sijonai, škotiškas viskis, arbata, kvepalai, indai.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Edinburgas – tai miestas, vadinamas Škotijos širdimi. Vienas didžiausių šio miesto pasididžiavimų neabejotinai yra Edinburgo pilis, kurioje saugomos karalių regalijos ir relikvijos. Taip pat rekomenduojama pasivaikščioti Karališkąja mylia – viduramžius menančia gatve, jungiančia Edinburgo pilį ir Holyrood rūmus. Jei Škotijoje lankysitės rugpjūtį, turėsite galimybę sudalyvauti kasmet rengiamame Edinburgo festivalyje (tai yra didžiausias tradicinis renginys visoje Škotijoje).

Loch Ness ežeras – vienas žymiausių pasaulyje, kurį išgarsino mitinė pabaisa, iki šių dienų tebekurstanti žmonių fantaziją. Loch Ness ežero apylinkės pasižymi ypatingu vaizdingumu, o ant ežero kranto galima išvysti Urquharto pilies liekanų.

Eilean Donan – tai nedidelė sala, kurią su žemynine dalimi jungia pėsčiųjų tiltas. Šioje saloje galima pasigrožėti romantiška viduramžių laikus menančia pilimi, kuri tikrai verta įamžinimo nuotraukose.

St. Andrews – tai miestelis, kuris yra tituluojamas golfo žaidėjų meka. Karališkasis senasis golfo klubas čia buvo įkurtas dar 1754 metais – nacionaliniu škotų žaidimu tapęs golfas gimė būtent šiame miestelyje. Čia apsilankyti rekomenduojama net ir tada, jei nesate aistringi golfo žaidėjai – galite būti užtikrinti, kad turėsite kur paganyti akis.

Skara Brae – viena geriausiai išlikusių akmens amžiaus gyvenviečių visoje Europoje. Šią vietovę rasite Meinlando saloje, priklausančioje Orknio salynui. Įdomu tai, kad Skara Brae ilgą laiką buvo padengta pakrančių smėliu, todėl buvo atrasta tik XIX amžiuje.

Broch of Mousa – Šetlando salyne išlikęs statinys, skaičiuojantis daugiau nei 2000 metų. Tokio tipo bokštai-fortai būdavo naudojami gynybiniais tikslais, o Broch of Mousa yra laikomas aukščiausiu ir geriausiai išsilaikiusiu tokio tipo statiniu visoje Europoje.

Stirlingas kadaise buvo viena svarbiausių tvirtovių visoje Škotijoje, todėl ilgainiui ši tvirtovė išsiplėtė į visą miestą. Čia viešėdami turėsite galimybę pasigrožėti ant skardžio stūksančia renesansine pilimi, kuri kadaise atlaikė net 7 susirėmimus.

Viskio daryklos masina turistus iš viso pasaulio. Niekam ne paslaptis, kad škotiškas viskis yra laikomas vienu geriausiu, todėl kelionės metu bus tikrai įdomu susipažinti su šio gėrimo gaminimo tradicijomis. Škotijoje viskio daryklų yra tikrai nemažai – vien tik Spėjaus slėnyje (Speyside) jų suskaičiuojama daugiau nei 50.

Grampiano kalnų regionas sužavės ne tik gamtos, bet ir architektūros mylėtojus – čia turėsite galimybę pasigrožėti ne vien tik kvapą gniaužiančiais peizažais, bet taip pat ir įstabiomis pilimis. Grampiano kalnų regiono garsiausiomis pilimis yra laikomos Balmoral, Slains, Drum bei Fyvie.

Skajaus sala yra laikoma viena įspūdingiausių visoje Škotijoje. Šios vietovės kraštovaizdis neretai yra lyginamas su Islandijos ar Naujosios Zelandijos, tad galite būti tikri, kad vaizdai bus tiesiog atimantys žadą. Čia galėsite pasigrožėti kalnais, aštriomis uolienomis bei net 60 metrų aukščio kriokliu, kurio vanduo krinta tiesiai į jūrą.

Finnich tarpeklis kadaise buvo dvasininkų ritualų ir slaptų draugijų susibūrimo vieta. Šiandien ši vietovė yra itin mėgstama turistų – sodriai žalios spalvos samanos ir skaidrus per raudonus akmenis tekantis vanduo leidžia pasijusti tarsi būtumėte visai kitame pasaulyje.

Luskentyre Beach – tai vienas spalvingiausių paplūdimių visoje Škotijoje, kuriame galima pasigrožėti įvairiais atspalviais mirguliuojančiu vandeniu. Šiame paplūdimyje tikrai nesusidursite su gausybe turistų, tad čia galėsite pasimėgauti ramiu poilsiu.

Glazgas – didžiausias Škotijos miestas, kuriame tikrai rasite gausybę lankytinų objektų. Glazgas garsėja nuostabiu Botanikos sodu, kuriame turėsite galimybę pasigrožėti egzotiškais augalais, gausybe muziejų bei prekybos centrais. Jei kelionės metu nuspręsite įsigyti drabužių ar kitų mados prekių, galite būti užtikrinti, kad šiame mieste rasite savo mėgstamų prekinių ženklų parduotuvių.