Armėnija

Armėnija: kalnų ir vienuolynų magija

Armėnija – tai šalis, kuri tiesiog atima žadą. Ši valstybė tikrai turi kuo didžiuotis: kvapą gniaužia ne tik įspūdingi gamtos peizažai, bet taip pat ir šimtmečių istoriją menantys vienuolynai. Religinių objektų Armėnijoje tikrai nestinga, tačiau net ir ateistai čia galės pasijusti tarsi visai kitame pasaulyje. Vienuolynai įkurdinti sunkiai pasiekiamuose tarpekliuose, kalnų papėdėse ir kanjonuose, todėl tikrai turėsite kur paganyti akis. Armėnijos virtuvė taip pat verta pagyrų: viešėdami šioje šalyje turėsite galimybę paragauti ne tik garsiojo armėniško šašlyko, bet taip pat ir kitų kulinarinių šedevrų. Galite būti tikri – kelionė į Armėniją žada nepamirštamą nuotykį!

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Armėnijoje vyrauja žemyninis, sausas klimatas. Žiemos metu kalnų srityje iškrenta sniego, todėl čia galima planuoti ir slidinėjimo keliones (lygumose vidutinė sausio temperatūra siekia +5 °C). Geriausias metas vykti į Armėniją – pavasaris ir ruduo, kuomet šalyje yra pakankamai šilta.

Vidutinė oro metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

-3

1

6

13

18

23

27

26

21

14

7

1

 

ĮDOMŪS FAKTAI APIE ARMĖNIJĄ

  • Armėnijoje yra vos 3 milijonai gyventojų, tačiau paskaičiuota, kad armėnų visame pasaulyje yra maždaug keturis kartus daugiau;
  • Daugiau nei 10 procentų Armėnijos gyventojų gyvena labai skurdžiai – ši visuomenės dalis per dieną gali išleisti kiek daugiau nei vieną eurą;
  • Iki šių dienų gyvuoja tradicija, kuomet už vestuves moka jaunikis ir jo šeima;
  • Armėniškai „ačiū“ yra „šnoragalytiun“, tačiau armėnai dažniau renkasi trumpesnį žodį „merci“;
  • Armėnijos sostinė Jerevanas laikomas vienu seniausiu miestu visame pasaulyje – greitai jis švęs 2800-ąjį gimtadienį!

KAIP PAŽINTI ARMĖNIJĄ?

Transporto sistema Armėnijoje yra pakankamai gerai išvystyta ir nebrangi. Tarp miestų kursuoja patogūs autobusai ir mikroautobusai, todėl kelionė nepareikalaus pernelyg didelių pastangų. Armėnijoje taip pat galima keliauti traukiniais, tačiau jie yra ganėtinai lėti. Turistai neretai nusprendžia rinktis kelionių agentūrų siūlomas išvykas, į kurias įtraukiami svarbiausi lankyti objektai (toks pasirinkimas taip pat nėra labai brangus). Taksistai gali pasiūlyti nuvežti į tam tikras lankytinas vietas – jų paslaugomis galima naudotis visą dieną, o kaina priklausys nuo jūsų susitarimo (įprastai automobiliuose nėra taksometrų).

ARMĖNIJOS VIRTUVĖ

Armėnijos virtuvė yra viena seniausių – ji skaičiuoja net 2000 metų istoriją. Armėnai iki šių dienų beveik nenaudoja dirbtinių riebalų – maisto produktai dažniausiai kepami ant sviesto. Nors mėsos patiekalai Armėnijoje yra patys populiariausi, tačiau maisto gamyboje daržovės ir prieskoninės žolelės naudojamos labai gausiai. Maistas yra ganėtinai aštrus, tačiau lietuvio skrandžiui tikrai priimtinas. Kelionės į Armėniją metu rekomenduojama bent kartą sudalyvauti tradicinėje suproje – vakarienėje, kurios metu patiekiamas maistas ir vynas.

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus

  • Chašlama – tradicinė armėnų sriuba;
  • Dolma – į vynuogių lapus įvyniotas faršas (patiekalas primena lietuviams įprastus balandėlius);
  • Kiufta – mėsos suflė;
  • Khorovats – armėniškas šašlykas;
  • Mante – tradiciniai virtiniai;
  • Chačiapuri – miltinis paplotėlis su sūrio įdaru;
  • Aylazan – tradicinis daržovių troškinys;
  • Basturma – pagal armėniškas tradicijas vytinta jautiena;
  • Baklava – tradicinis desertas.

Armėnijos alkoholiniai gėrimai

  • Konjakas;
  • Vietinis vynas.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: armėnų, galima susikalbėti rusiškai.

Valiuta: Armėnijos dramas (1 € ~ 519 AMD).

Kelionės dokumentai: Lietuvos Respublikoms piliečiams viza nėra reikalinga – pakanka turėti pasą, kuris galioja ne trumpiau nei 6 mėnesius po numatomos kelionės pabaigos.

Religija: 301 m. Armėnija tapo pirmąja pasaulio valstybe, kuri krikščionybę paskelbė oficialia religija. Didžioji dalis šios šalies gyventojų yra tikintys – net 94,7 % armėnų save laiko krikščioniais.

Etiketas: jei vyksite į svečius, dovanokite porinį gėlių skaičių – Armėnijoje lyginis gėlių skaičius yra siejamas su džiaugsmu, o nelyginis – su gedulu. Jei vyno butelio likučius supilsite kitam asmeniui, tokiu gestu įpareigosite jį nupirkti naują butelį – būtent todėl yra įprasta vyno likučius susipilti į savo taurę.

Arbatpinigiai: įprasta palikti arbatpinigių ne tik padavėjams, bet taip pat ir vairuotojams bei gidams. Kavinėse įprasta palikti 10 proc. arbatpinigių nuo išleistos sumos, vairuotojams ir gidams galima palikti 1-2 €.

Sveikata: prieš kelionę rekomenduojama pasirūpinti sveikatos draudimu.

Kainos: pietūs nebrangiame restorane kainuos 5-6 eurus, litras degalų – 0,81 €, viešojo transporto bilietėlis – 0,2 €, įlipimas į taksi – 1,18 €.

Lauktuvės: džiovinti vaisiai, papuošalai, tradiciniai alkoholiniai gėrimai, keramikos dirbiniai, medžio drožiniai, chalva, vaisių ir uogų džemai.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Jerevanas – Armėnijos sostinė ir didžiausias šalies miestas, esantis šalia sienos su Turkija. Lankytinų objektų šiame mieste tikrai nestinga: vienas jų – tai Respublikos aikštė, kurią puošia didžiulė ovalo formos mozaika ir šokantys fontanai. Istorijos mylėtojams rekomenduojama apsilankyti Matanedarano muziejuje, kuriame saugomi seniausi rankraščiai ir dokumentai (čia pamatysite įvairių istorinių vertybių, galėsite išgirsti pasakojimų apie muziką, teatrą bei įvairius istorinius įvykius). Šiandien šiame muziejuje saugoma net 17000 eksponatų! Didelio turistų susidomėjimo sulaukia 1887 metais pastatyta Ararato gamykla, kurioje gaminamas konjakas. Pasakojama, kad čia gamintas konjakas sužavėjo net patį V. Čerčilį, todėl armėnai šia gamykla labai didžiuojasi. Čia taip pat yra įkurtas muziejus, organizuojamos konjako degustacijos.

Vaharšapatas (kitaip dar vadinamas Ečmiadzinu) garsėja vienuolynais, bažnyčiomis ir kitais religiniais objektais. Čia viešėdami aplankykite IV amžiuje pastatytą Ečmiadzino katedrą ir pasigrožėkite Zvartnoco katedros griuvėsiais. Vaharšapatas yra nutolęs vos 20 km į vakarus nuo šalies sostinės, todėl čia nuvykti tikrai nebus labai keblu.

Garni šventykla yra visai netoli Garni miestelio, esančio 28 km į pietryčius nuo Jerevano. Pasakojama, kad ši šventykla buvo pastatyta saulės dievo Mitro garbei, tačiau Armėnijai priėmus krikščionybę šventykla prarado savo svarbą. Vis dėlto, šis objektas yra vienas populiariausių visoje Armėnijoje – galbūt todėl, kad jis labai primena Atėnų Akropolį.

Sevano ežeras vietinių gyventojų neretai yra vadinamas jūra. Šis ežeras tyvuliuoja 1900 metrų aukštyje virš jūros lygio ir yra apsuptas kalnų, todėl čia galėsite pasigėrėti nuostabaus grožio vaizdais. Tai yra pats didžiausias ežeras visoje Armėnijoje, į kurį įteka net 28 upės. Ši vietovė apsupta uolų ir tankių miškų, o visai šalia galima išvysti didingų vienuolynų. Vienoje ežero pakrantėje yra įsikūręs Sevano miestas, kurį taip pat rekomenduojama aplankyti.

Gerardo vienuolynas – viena didžiausių šalies įžymybių. Tai – XIII amžiuje sukurtas architektūrinis šedevras, kuris įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Gerardo vienuolynas žavi klaidžiais takeliais, bazaltinėse uolose iškaltomis celėmis ir vaizdingomis apylinkėmis. Jei čia lankysitės savaitgalį, galbūt jums pasiseks įvertinti vienuolyno akustiką – čia yra rengiami koncertai.

Tatevas – Armėnijos miestas, garsėjantis tokį pat pavadinimą įgavusiu vienuolynu. Tatevo vienuolyną galima pasiekti tik keltuvo trasa, kurios ilgis yra net 5,7 km. Skrydis „Tatevo sparnais“ trunka apie 11 minučių, tačiau patirti šį nuotykį tikrai verta – vienuolynas yra tiesiog atimantis žadą.

Khor Virap – tai vienas garsiausių vienuolynų visoje Armėnijoje, į kurį turistai plūsta dėl Ararato kalno vaizdų. Jei norėsite įdėmiau apžiūrėti šį didingą gamtos kūrinį, nepamirškite pasiimti žiūronų – tai jums padovanos tiesiog nepamirštamą patirtį.

Noravank vienuolynas – kanjone įsikūręs vienuolynas, garsėjantis ilgametėmis vyndarystės tradicijomis. Čia viešėdami galėsite ne tik sužinoti apie vyno gamybos subtilybes, bet taip pat turėsite progą paragauti gomurį glostančio vyno