Londonas

Londonas – vienas spalvingiausių Europos miestų

Londonas – didmiestis, kurį itin mėgsta ne tik emigrantai, bet taip pat ir turistai. Daugeliui mūsų šis miestas asocijuojasi su Didžiuoju Benu, Tauerio tiltu ir Temzės upe, tačiau šiame beveik devynis milijonus gyventojų turinčiame mieste galima pamatyti kur kas daugiau. Londonas žavi įspūdingais statiniais, spalvingais rajonais, ir, žinoma, įvairių kultūrų samplaika. Čia kiekvienas turistas tikrai ras, kur paganyti akis – Londone rasite nuostabaus grožio parkų, įdomių muziejų bei kitų dėmesio vertų objektų.

UPS, nieko neradome



KLIMATAS

Londone vyrauja švelnus jūrinis klimatas. Vasaros metu lietaus tikimybė yra labai nedidelė, dienos šiltos, saulėtos. Žiemos metu termometro stulpelis rodo maždaug 5-7 laipsnius šilumos, todėl aplankyti šį miestą palanku visais metų laikais.

Vidutinė oro ir vandens metinė temperatūra:

Mėnuo

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Oro temperatūra

5

7

9

11

14

16

19

19

17

13

10

7

ĮDOMŪS FAKTAI APIE LONDONĄ

  • Londone yra net 170 muziejų, kurių 11 yra nacionaliniai;
  • Didelė dalis Londono gyventojų yra imigrantai. Skaičiuojama, kad šiame mieste žmonės kalba net 300 skirtingų kalbų;
  • 1863 metais Londone buvo atidaryta pirmoji metro linija. Šiandien šiame mieste metro yra viena svarbiausių susisiekimo priemonių – vien Londono metro dirba maždaug 19 000 žmonių, o metro ilgis siekia 402 kilometrus.

KAIP PAŽINTI LONDONĄ?

Londone yra puikiai išplėtota viešojo transporto sistema: čia veikia vienas seniausių pasaulyje miesto metro, nuo 2007 metų galima keliauti viršžeminiu geležinkeliu, 2000-aisiais buvo atkurta tramvajų linija, kuria šiandien rieda 24 transporto priemonės. Taip pat galima keliauti autobusais – šiame mieste autobusų tinklas yra vienas geriausių visame pasaulyje. Temzės upėje yra pastatyti 25 keleivinių ir turistinių laivų terminalai, todėl turėsite galimybę keliauti ne tik žeme, bet taip pat ir vandeniu. Jei transportas būtų reikalingas naktį, galėsite keliauti autobusu, taigi, gali nė neprireikti pasinaudoti taksi paslaugomis.

LONDONO VIRTUVĖ

Londone galima paragauti įvairių pasaulio virtuvių valgių. Šiame mieste rasite ir nebrangių užeigų, ir gurmanų pamėgtų restoranų, garsėjančių ir už Londono ribų. Populiaru rinktis kinų, tailandiečių, indų, vietnamiečių, armėnų, gruzinų, italų ir kitų populiarių virtuvių restoranus – jų rasite kone kiekviename Londono rajone. Nacionalinėje Anglijos virtuvėje vyrauja patiekalai iš mėsos, kurie dažniausiai patiekiami su bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis. Šiandien sparčiai populiarėja ir moderni britų virtuvė, kurioje tradiciniai patiekalai gardinami neįprastais prieskoniais ar kitais priedais.

Tradiciniai patiekalai, kurių verta paragauti nuvykus:

  • English Breakfast – tradiciniai angliški pusryčiai. Tai – kiaušinienė, patiekiama su kumpiu, pupelėmis ir pomidorais;
  • Fish & Chips – žuvis su skrudintomis bulvytėmis. Šio tradicinio patiekalo galėsite paragauti net ir lankydamiesi greito maisto užeigose;
  • Yorkshire pudding – pudingas iš kiaušinių, miltų ir pieno;
  • Beef Wellington – orkaitėje keptas jautienos nugarinės kepsnys.

Londono alkoholiniai gėrimai:

  • Airiškas viskis;
  • Džinas;
  • Alus.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kalba: anglų.

Valiuta: svaras (£).

Kelionės dokumentai: Lietuvos piliečiai gali keliauti turėdami pasą arba asmens tapatybės kortelę.

Kainos: litras pieno parduotuvėje kainuoja maždaug eurą, 12 kiaušinių kaina – 2,5 €, kilogramas vietinio sūrio – 6,65 €, kilogramas obuolių – maždaug 2 €, pietų kaina restorane – 15-20 eurų.

Etiketas: Londone įprasta kalbėtis apie naminius gyvūnus, apie orą ar ekonomiką, tačiau politikos ir religijos temos yra laikomos tabu. Kalbantis įprasta laikytis tam tikro atstumo nuo pašnekovo, tačiau turint omenyje gyventojų tankį šiame mieste, tai ne visada yra įmanoma.

Arbatpinigiai: įprasta palikti 10 procentų sąskaitos vertės.

Sveikata: nerekomenduojama gerti vandenį iš čiaupo.

Lauktuvės: juodoji arbata, saldumynai, drabužiai, kvepalai.

KĄ PAMATYTI? KUR PAILSĖTI?

Didysis Benas – tai Parlamento rūmų laikrodžio bokštas, kuris yra vienas svarbiausių Londono simbolių. Didysis Benas buvo pastatytas 1858 metais, ir iki šių dienų jis vis dar yra didžiausias tokio tipo bokštas visame pasaulyje.

Vestminsterio abatija – viena žymiausių bažnyčių visoje Jungtinėje Karalystėje. Čia dar nuo XI amžiaus buvo karūnuojami ir laidojami Anglijos karaliai, todėl tai yra itin svarbus šio miesto simbolis. Lankydamiesi Vestminsterio abatijoje galėsite apžiūrėti žymių Anglijos veikėjų antkapius bei pasigrožėti vienuolyno lobynais.

Tauerio tiltas – pakeliamas tiltas, jungiantis Temzės krantus. Kadaise šis tiltas buvo pakeliamas ir nuleidžiamas 5 kartus per dieną, o šiandien tai daroma vos kelis kartus per savaitę. Nuo pat Viktorijos laikų iki dabar Tauerio tiltas yra laikomas tikru inžinerijos stebuklu ir svarbiu miesto simboliu.

Šv. Pauliaus katedra – tai 1700 metais pastatyta katedra, garsėjanti įspūdingo dydžio kupolu. Nors šiame pastate vyrauja barokinis stilius, tačiau taip pat galima įžvelgti ir gotikinio stiliaus detalių. Katedroje yra įrengta „šnabždesių galerija“ – pridėjus ausį prie sienos galima išgirsti, kas vyksta net už 30-40 metrų.

Londono akis – vienas didžiausių pasaulyje apžvalgos ratų, kurio yra įrengimas buvo skirtas paminėti tūkstantmečio pradžią. Pakilus net į 135 metrų aukštį galima pasigrožėti miesto ir jo apylinkių vaizdais: esant geram orui matomumas siekia 40 ir daugiau kilometrų. Vis dėlto, jei norite išvengti ilgų eilių, bilietus rekomenduojama užsisakyti iš anksto.

Hyde parkas – vienas iš karališkųjų parkų Londono centre. Šis parkas užima net 142 ha teritoriją, tad nieko keisto, kad čia neretai yra rengiami koncertai.

Bekingemo rūmai – karališkosios šeimos rezidencija Londone. Pirmoji karalienė, įsikūrusi šioje rezidencijoje, buvo Viktorija, kuri čia apsistojo 1837 metais. Į Bekingemo rūmų kiemą smalsuoliai plūsta pasižiūrėti, kaip vyksta sargybos keitimosi ceremonija.

Madam Tiuso muziejus – vienas lankomiausių Londono muziejų, kuriame galima pasigrožėti itin tikroviškai atrodančiomis vaškinėmis figūromis. Čia yra eksponuojamos pasaulio lyderius, muzikantus, aktorius, rašytojus ir kitus žymius asmenis vaizduojančios figūros.

Trafalgaro aikštė – pagrindinė susibūrimų vieta Londone ir simbolinis miesto centras. Lankydamiesi Trafalgaro aikštėje galėsite pasigrožėti admirolo Nelsono atminimui skirta kolona, kurios viršūnė siekia net 50 metrų aukštį. Taip pat šioje aikštėje rasite dar vieną svarbų objektą – Londono meno galeriją, kurioje yra saugoma daugiau nei 2000 XIII- XIX amžiaus paveikslų. Sukaupta meno kolekcija yra laikoma viena geriausių visame pasaulyje, o apsilankymas Londono meno galerijoje visiškai nieko nekainuoja.

Kinų kvartalas – tai Londono rajonas, įkurtas praėjusio amžiaus viduryje. Turistai, lankydamiesi Kinų kvartale, gali pasijusti tarsi viešėtų Kinijoje: čia gausu šios tautybės imigrantų, o parduotuvių ir kitų įstaigų pavadinimai neretai užrašomi tik kinų kalba.

Kamdenas – šiaurės vakarų Londono rajonas, kuris yra itin mėgstamas turistų. Čia galima įsigyti originalių drabužių, suvenyrų su svarbiausiais Londono simboliais, įvairių aksesuarų, ir t.t.

Oksfordo gatvė tiesiog traukte traukia turistus, norinčius apsipirkti. Šioje gatvėje rasite įvairių prekinių ženklų parduotuvių, tad tuomet, jei esate nusiteikę išleisti šiek tiek pinigų, keliaukite būtent čia. Kalėdiniu laikotarpiu Oksfordo gatvė džiugina įspūdingais papuošimais, tad turėdami galimybę būtinai čia apsilankykite.

Gamtos istorijos muziejus nepalieka abejingų: čia galima susipažinti su mūsų gamtos evoliucija, pamatyti priešistorinių gyvūnų, ir t.t. Gamtos istorijos muziejus palieka didelį įspūdį ir vaikams, ir suaugusiems, todėl čia galite apsilankyti su visa šeima.

Mokslo muziejus yra įsikūręs visai netoli Gamtos istorijos muziejaus. Čia galėsite susipažinti su mokslo istorija ir jo raida: septyniuose muziejaus aukštuose yra pristatytos įvairios mokslo sritys, pradedant medicina, ir baigiant kosmoso tyrinėjimais. Muziejuje gausu interaktyvių veiklų, todėl tikrai nebus kada nuobodžiauti.